A selection of Education Architecture projects carried out at Anshen & Allen between 2003 and 2014

 


 

Westminster City Boys School

 

WCBSConcept


Client

Bouygues


Location

Westminster, London


Size

4000m2


Status

Built 2009


Role

Project Architect / Design Lead


Awards

PFS Best Remodelled School 2009 Runner up



Info

 

A new performance zone has been created by building two modern brick Blocks on a semi- submerged Plinth.

The building was designed to welcome a new era at the school. The building was purposely placed at the front of the school, yet has been designed to also respect the existing Victorian main teaching block behind. The School has been re-planned in 3 zones, celebration, learning and play. The new block represents the ‘celebration’ zone, a zone we felt was extremely important to the success of the students.

The houses a full sports hall, which is submerged a storey below ground, and has associated changing facilities and Activity studios. Above the sports hall is divided into 3 spaces ; the Roof garden, replacing the existing school garden, the roof terrace, for external dining and special performances and the music block. A 6th form dining space opens onto the roof terrace, encouraging a more mature front to the school. The north block is the new entrance to the school. It houses the administration and i.t classrooms and is delicately linked into the existing school building via a light-filled circulation link.

This project was carried out while i held the title of Senior Associate at Anshen & Allen. Anshen & Allen is now part of Stantec.

WCBSPlans

 

WCBSPhasing

 

WCBS3_1170x644

 

WCBS4_1170x644

 

WCBSHall

 

WCBS5_1170x644



 

Grey Coat Hospital School, Westminster

 

GCHConcept

 


Client

Bouygues


Location

Westminster, London


Size

1000m2


Status

Built 2012


Role

Project Architect / Design Lead



Info

 

Concept : A floating copper box

The new addition to the Lower school at the Grey Coat Hospital School for girls is situated in the heart of Westminster and opposite the Richard Rogers Channel 4 building.

The building has been designed as a performing Arts building and replaces a playground  storage and service house. The building links into the Victorian Arts building and huge care was taken to separate the two buildings with a large glazed light-well.  A full basement contains the performance studio while the ground floor holds the new school dining space, which can break out to the playground when the weather permits. Music classrooms have been carefully designed to block the noise from the adjacent Horseferry Road, while the rooftop ‘penthouse’ contains the 6th form art space with associated sculpture roof garden.

This project was carried out while i held the title of Senior Associate at Anshen & Allen. Anshen & Allen is now part of Stantec.

GCHPhasing

GCHProcess

GCH_4_1170x644

GCH3

GCH_5_1170x644



 

Burntwood School, Wandsworth

BurntwoodConcept


Client

Willmott Dixon


Location

Wandsworth, London


Size

8000m2


Status

BSF scheme : runner up


Role

Project Architect



Info

 

Concept : Network of site grains define landscape and built form

A phased redevelopment of an existing school campus to provide new and remodelled facilities for the 2000-place, mixed sixth form, all-girls school. The school celebrates a specialism in science and will include a specialist business / learning centre on the existing school site. The concept for the site was to use the existing grains, and mix these with the new building grains to provide an environment which orientates, identifies, and breaks down the site into internal and external spaces.
The network of grains, which run east – west provide an adaptive network for future developments which help to carefully separate activity from circulation. like a row of books, the buildings have a hard shell and a soft core. This helps to respond to the different orientations while defining specific buildings.

The existing retained buildings are treated as separate jewels,  and help to reinforce the fantastic history of the school to the pupils and teachers alike. The master plan creates two main external spaces. The heart space id one for formal gatherings and important school activities, while to southern space is based around activity and sport, located adjacent to the enlarged sports centre.

This project was carried out while i held the title of Senior Associate at Anshen & Allen. Anshen & Allen is now part of Stantec.

Burntwood2_1170x644

  • All
  • Competition
  • Education
  • Healthcare
  • Housing