• Origami House
  • Origami House
  • Origami House
  • Design, Architecture, inspiring, sustainable, design. Residential, Education, Healthcare, Architecture
  • Origami House
  • Origami House
  • Origami House
  • Origami House
  • Origami House
  • Origami House

 

Name

 

Origami House

 


 

Type

 

Residential

 


 

Location

 

Halland County, Sweden

 


 

Size

 

250m2

 


 

Status

 

Planning

 


 


 

Info

 

The design of the house is inspired through a passion for origami. Origami uses simple squares of paper to produce beautiful creations with no waste. Many houses require complex plans and result in inefficient build processes. These don’t always seem to translate into better architecture.

The Origami House has been designed to be a flexible home that allows a working office to be integrated  through the adaption of the main social space. The simple plan takes a series of  5m x 5m square rooms and arranges them vertically around a central light-well. Each room is 1/4 landing apart from the next. This arrangement means that although rooms are separated, they are all related to each other by the light-well.The design further allows a lower floor to be created, which has become the main social zone. This area benefits from higher soffit levels and an abundance of natural daylight. External landscape is also dropped to create thresholds for access into a series of external spaces.The raised rooms are each covered in a simple roof form. Inspired by the simplicity of origami, a simple diagonal valley fold is used  which rises towards the centre of the house.

Materials

 

The buildings arrangement of spaces forms an open ground floor area, which can be used as a social live work area, while the rooms above become more private and closed towards the top of the building.The main body of the building is clad in handmade bricks. The buff brick is mixed with a light lime mortar. Painted metal edge angles break up the brick into functional supporting features. Large glass planes are increasingly incorporated towards the more open, social side of the house.Large span brown metal panel has been incorporated to provide a contrast with the brickwork. These panels work with the glazed opening to provide either areas for glazed doors to slide over or for doorways themselves.

The interior spaces have designed to be light and natural. A mixture of polished concrete flooring is mixed with white walls and birch plywood fixed furnishing. The brick central fireplace connects the double height social living space to the penthouse terrace above.

 

Check us out on Facebook